امامیه
پنجشنبه, ۱۹ دی ۱۳۹۸، ۰۱:۳۴ ق.ظ
امامیّه، نام عمومی فرقههایی است که به امامت بلافصل علی بن ابیطالبعلیه السلام و فرزندان او معتقدند. [1] .
از دیدگاه آنان، جهان از امام تهی نتواند بود و منتظر خروج واپسین امام هستند که در آخِرُالزّمان ظهور میکند و جهان را پس از آنکه پر از ستم و بیداد شده، مالامال از عدل و داد میفرماید.
«امام» (از ریشه امّ) به معنای قصد کردن است و «امام» کسی است که مقتدا و پیشوای دیگران باشد. به قافله سالار نیز امام گویند. [2] .
در قران کریم به معنای راهنما و دلیل و... آمده است. پیش نماز را نیز امام گویند و به این معنا نخستین امام مسلمین حضرت ختمی مرتبت بود و پس از وی پیشوایی و پیش نمازی به جانشینان او رسید. [3] .
«امامت» در شیعه ریاست عامّه مسلمانان در امور دین و دنیا و نیابت از پیامبرصلی الله علیه وآله است. عقلاً واجب است که پیغمبر برای خود جانشینی تعیین کند؛ زیرا امامت «لطف خداوند» بر بشر است و اگر برای مردمان پیشوای عادلی باشد که از او اطاعت کنند تا حق مظلوم را از ظالم بستاند و ستمگران را از بیداد و ستم باز دارد و مردم را به صلاح و سداد آورد؛ موجب خیر دنیا و آخرت ایشان خواهد بود.
در نظر شیعه امامیّه، امام باید دارای اوصاف و شرایطی باشد:
یکم. باید «معصوم» باشد؛ یعنی، با وجود قدرت بر انجام فعل، هیچ انگیزهای بر ترک طاعت و ارتکاب معصیت عمداً و یا سهواً در او وجود نداشته باشد.
دوم. امام باید «مَنصُوصٌ علیه» باشد؛ زیرا عصمت از امور باطنی است و کسی جز خداوند بر آن آگاه نیست. پس خداوند - که بر عصمت او دانا است - باید به امامت او به نص حکم کند و یا کرامتی از امام صادر شود، که صدق دعوی او را برساند.
سوم. امام باید «اَفْضَل» مردم زمان خود باشد.
چهارم. امام بر حق بعد از پیامبر اکرمصلی الله علیه وآله، حضرت علیعلیه السلام و بعد از آن یازده فرزند او هستند که همه معصوم و در عهد خود افضل خلایق بودند. آنان به نص صریح امام قبلی، به این مقام تعیین شدهاند.
همچنین شیعیان امامیّه اثنی عشریه معتقدند: امامان دارای «علم لَدُنّی» هستند و آن علمی است که مفهوم تمام دین و علوم غیبی و همه دانستنیهای جهان را در بر میگیرد. این علم لدنی و مخفی، بر حضرت علیعلیه السلام مکشوف شد و از آن حضرت پیاپی به دیگر امامان منتقل گردید، بنابراین امام از همه وقایع گذشته و آینده جهان اطلاع دارد. همچنین معتقدند: به جای «وحی» - که بر پیغمبران نازل میگردد - امامان ملهم از غیب هستند و خداوند امور غیبی را به آنان الهام میکند.
و ایشان را از اسرار عالم آگاه میسازد؛ با این فرق که پیغمبرصلی الله علیه وآله جبرئیل را میدید و کلام او را میشنید؛ اما امام کلام جبرئیل را میشنود ولی او را نمیبیند.
از دیدگاه شیعه امامیّه، وجود امام بر روی زمین، دلیل «لطف خداوند» بر خلایق است. حکمت و عدالت اقتضای چنین لطفی را میکند؛ از این جهت خداوند در هر عصری امامی را بر مردم میگمارد، تا هادی و رهبر ایشان باشد و آنان را از خطا و گمراهی نگه دارد.
________________________________________